Naturalne sposoby wzmacniania odporności

[ Powrót do aktualności ]

W marcu ponownie odbyły się warsztaty kulinarne dla 60 osób, dzieci i ich rodziców w Publicznej Szkole Podstawowej w Łosiowie i w Publicznej Szkole Podstawowej nr 6 w Kędzierzynie-Koźlu. Zdjęcia zorganizowano w ramach realizacji programu "Żółty Talerz" finansowanego przez Kulczyk Foundation a realizowanego przez Polski Czerwony Krzyż w Opolu.
Pani dietetyk opowiedziała dzieciom oraz ich rodzicom w sposób bardzo interesujący o witaminach odpowiedzialnych za odporność ludzkiego organizmu oraz wskazała w których, artykułach spożywczych można znaleźć ich najwięcej. Dowiedzieli się, że witaminami odpowiedzialnymi za odporność są: D, A, E, B6. Mówiła o roli warzyw w żywieniu, o zdrowych tłuszczach i dlaczego ruch jest ważny.
Następnie przystąpiono do przygotowania szybkich, zdrowych deserów, koktajli i sałatek, oczywiście według przepisów pani dietetyczki. Do przygotowania wykorzystano między innymi także produkty jak: pomidor, brokuł, marchew, bazylię, szpinak, orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe, jogurt naturalny, imbir, cynamon, kardamon, awokado, pomarańcze, morele. Wspólnie wszyscy przygotowywali różne przekąski. Najprzyjemniejszym momentem spotkania była degustacja pysznych sałatek, deserów, koktajli.
Przepisy na wszystkie pyszności trafiły do rodziców i dzieci. Warsztaty cieszyły się dużym zainteresowaniem.

Galeria: