Rola cukrów w organiźmie

[ Powrót do aktualności ]

Podczas warsztatów kulinarnych w Publicznej Szkole Podstawowej nr 6 w Kędzierzynie Koźlu 8 lutego 2017 r. dowiedzieliśmy się wiele cennych informacji. Udział w nich wzięło 54 osoby tj.: dzieci i rodzice. Warsztaty zorganizowano w ramach realizacji programu „Żółty talerz” finansowany przez Kulczyk Foundation a realizowany przez Polski Czerwony Krzyż w Opolu.
Pani dietetyk w sposób bardzo interesujący i prosty opowiadała o roli cukru w organizmie. Dzieci mogły przeliczyć ile niezdrowego cukru zawierają popularne i lubiane przez nas soki, jogurty, desery mleczne. Podczas warsztatów oglądaliśmy film poświęcony roli cukrów w organizmie oraz o źródłach występowania go w żywności. Następnie przystąpiono do przygotowania szybkich, zdrowych przekąsek, koktajli, sałatek, które mogą zastąpić popularne słodycze. Wykorzystano takie produkty jak: orzechy, warzywa, świeże i suszone owoce, mak, sezam, wiórki kokosowe, migdały, kakao, jogurty naturalne, płatki owsiane, olej kokosowy. Potrawy były przygotowywane według przepisu dietetyczki. Rodzice i dzieci pracowały wspólnie, przygotowując różne potrawy. Podczas wspólnej degustacji przygotowane potrawy znikały ze stołów. Przepisy zdrowych, słodkich przekąsek trafiły do rodziców i dzieci. Wszyscy zapewniali, że będą przygotowywać je wspólnie w swoich domach. Już za miesiąc następne warsztaty ph. „Zdrowie jest w głowie – naturalne sposoby wzmacniania odporności dzieci”.

Galeria: