Realizacja programu \"Żółty Talerz\"

[ Powrót do aktualności ]

W roku szkolnym 2017/2018 Opolski Oddział Okręgowy Polskiego Czerwonego Krzyża realizował program „Żółty Talerz” na terenie województwa opolskiego w 2 placówkach: w Publicznej Szkole Podstawowej nr 6 w Kędzierzynie-Koźlu i w Publicznej Szkole Podstawowej w Łosiowie.

W placówkach, w których realizowano „Żółty Talerz” nastąpiła znaczna poprawa jakości dożywiania. Przeprowadzono wiele pogadanek, prelekcji, akcji prozdrowotnych na terenie szkół. Uczniowie, rodzice i nauczyciele żywo byli zainteresowani tematyką zdrowego odżywiania. Dzieci miały okazję przygotować zdrowe przekąski, bawić się w przygotowywanie potraw.
Od tego roku Żółty Talerz uzyskał nowego i potężnego partnera merytorycznego – Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW. Eksperci przygotowali Listę Produktów Żółtego Talerza, która jest wykorzystywana do przygotowywania posiłków dla dzieci i młodzieży.

W roku szkolnym 2017/2018 dożywiano 222 dzieci, wydano dla nich 33 186 porcji gorących posiłków. Rok szkolny 2018/2019 będzie trzecim rokiem realizacji programu „Żółty Talerz” na terenie województwa opolskiego finansowanym przez Kulczyk Foundation.